Welkom! Log in Registreer een nieuw account

Geavanceerd

Fietstraining zaterdag 16 april

Jolle
13 april 2022 15:14
Beste STW' ers,

Komende zaterdag is de opening van het zomertrainingsseizoen van STW met de 1e fietstraining.

We beginnen met een training die gericht is op gewenning ondanks dat deze en gene al de nodige kilometers op de fiets buiten of digitaal indoor heeft gemaakt. Kom dus zeker ook als je nog niet heel veel op pad bent geweest.

We vertrekken om 14.30 uur vanaf de Scheidingslaan (stukje het bos in vanaf de rotonde op de Berg). Verzamelen dus iets eerder. Neem ook gerust een buurvrouw of buurman mee die graag fietst en kennis wil maken met STW. Daarnaast meenemen: reservebinnenband en pomp en natuurlijk een helm op. En mocht dit je eerste rit van het seizoen worden, pomp dan een paar dagen vooraf je banden al op om te controleren of ze nog goed zijn.

De training is een duur fartlek. Dat houdt in een rustige duurtraining met korte prikkels (sprintjes). We doen dat allemaal op een lichte versnelling om de spieren en het centrale zenuwstelsel weer in de fietsplooi te krijgen.

De opbouw en route is als volgt:

Inrijden vanaf Wageningen via de Geertjesweg en Keijenbergse weg tot over de brug bij Heteren. Onderweg steigerungen op souplesse om het warm worden te ondersteunen. Ik neem een fluitje mee voor begin en eind.

Aan de andere kant van de Rijn houden we stil en vormen we trio's. Deze keer van ongelijke sterkte. De trio's rijden via Homoet zoveel mogelijk langs de Linge richting de brug bij Kesteren/Rhenen. De sterkste op kop, de tweede middenin en de derde achteraan. Per 3 minuten om de beurt een sprintje van 6 seconden uit het zadel en dan achteraan aansluiten. Op deze manier kan de sterkste de bulk van het kopwerk doen. Dit gaat allemaal op een inspanningsniveau dat alledrie comfortabel op een kleine versnelling kunnen rijden.

Na de oversteek over de Rijnbrug Kesteren/Rhenen formeren we als complete groep en gaan we linksaf door Rhenen naar de Autoweg, Defensieweg, fietspad langs de Veenendaalse straatweg, langs Kwintelooijen en dan bij het fietspad linksaf om door het tunneltje naar het Binnenveld te gaan en uiteindelijk terug te keren in Wageningen. Vanaf de Autoweg doen we dat door telkens door te draaien (caroussel) zoals ook de profs dat in een kopgroep doen. Alleen dan beheerst. Dus gericht op energiebesparing en niet op maximale snelheid. Alle nummers 1 uit de oorspronkelijke trio's doen hierbij 30 seconden kopwerk voordat ze doordraaien, de nummers 2 20 seconden en de nummers 1 10 seconden. Zo dragen de sterkste benen de zwaarste lasten.

Zowel bij het rijden in trio's als bij het rijden in de caroussel is het altijd belangrijk om oog te houden voor het terrein (bochten, stukje bebouwde kom, zijweg die voorrang heeft) en het verkeer (tegenliggers, fietser of geparkeerde auto die ingehaald moeten worden of juist achterop komend verkeer). Stel je sprintje of het doordraaien van koprijder even uit als de situatie dat veiliger maakt en informeer elkaar over obstakels door een armbeweging en waarschuwing. De voorste rijders zijn de ogen voor de hele groep, maar de achterste rijders geven ook door als een auto op een wat smallere weg wil passeren. Als er geen ruimte is om een auto te laten passeren, houdt dan ook even je positie tot een stuk weg waarop een auto wel veilig kan inhalen. Als fietser mogen we er ook zijn. Wel maximaal twee naast elkaar en rechtuit rijden.

De totale afstand is ca. 60 kilometer.

Ik zal bij vertrek en bij het starten van de trio's nog een toelichting geven.

Tot komende zaterdag met mooi lentefietsweer!

Jolle
Onderwerp Auteur Gepost

Fietstraining zaterdag 16 april

Jolle 13 april 2022 15:14

Re: Fietstraining zaterdag 16 april

Helma 15 april 2022 13:49



Auteur:

Onderwerp:


Spambeveiliging:
Voer de code die hieronder zichtbaar is in het invoerveld beneden in. Dit is nodig om het automatisch posten van dit formulier door bots tegen te gaan. Als de code slecht te lezen is, doe dan een zo goed mogelijke gok. Als de code fout is, dan zal een nieuwe afbeelding worden gegenereerd, waarna er nog een kans is om de code juist in te voeren.
CAPTCHA
Bericht: