Welkom! Log in Registreer een nieuw account

Geavanceerd

dag 2: in 't spoor v. Cunego-1

Squadra Rosa
22 mei 2005 20:22
Vandaag etappe 2, vanaf onze camping aan de voet van de Stelvio.
De moeder aller Cols (bron ; de Gelderlander) blijkt dit jaar pas voor de 9e keer in de route opgenomen en vormt met zijn 2757 het dak van deze Giro (de Cima Coppi).

De klim is 24.7 km lang en heeft een gemiddeld stygingspercentage van 7,5 % waarbij de 48 haarspeldbochten het geheel de finishing touch geven.
Nadeel is dat, door de hoogte gekoppeld aan het vroege tydstip van de Giro (mei), de Stelvio nog wel eens ?uitvalt??omdat er teveel sneeuw is gevallen. Dit jaar bleek er op 15 mei nog 30 cm verse sneeuw naar beneden te zijn gekomen waardoor de duizenden fietstoeristen (waaronder wij) niet verder mochten dan halverwege de klim (12,5 km om precies te zijn). Ook de volgers , m.u.v de ploegleiders mochten niet mee omdat er teveel steenslag lag en het dus te gevaarlijk werd.

De halve Stelvio was echter alleszins de moeite waard. In onze ?Maglia Rosa?? outfits werden wij uitvoerig toegejuicht en speakers kondigden van ver al onze komst aan. Op de flanken van deze majestueus mooie berg werd ondertussen (om 11.00 uur ?s ochtends) al fors gebarbequed en wijn en bier in overvloed (zonder wantoestanden overigens) geconsumeerd .
Na onze klim keerden wij terug naar de inmiddels door Klaas teruggeroepen chauffeurs (die al op weg waren naar onze volgende camping).Met zijn allen vervolgden wij onze rit, per auto en de Stelvio omzeilend.
Via Livigno (de finishplaats) daalden we af naar Poschiavo, installeerden ons op de camping en reden vervolgens de Bernina pas op, richting (weer) finishplaats Livigno.

De klim bleek weer een hele gemene; in 17 km wordt een hoogteverschil van 1300 meter overbrugd (van 1000 naar 2305 meter).
De natuur bleek was wederom adembenemend en de overheidsdienaars een stuk ?directiever?? dan hun collega?s in Ortisei. We bevinden ons dan ook vlak in de buurt van Oostenrijk, waar veel foute nationaal socialistiche sympathisanten wonen die in idioten veranderen zodra je ze een uniform geeft. Dan krijg je vervolgens de Italianen, vooral die in Noord, die ooit de Duce aan de macht hielpen en, of all people, Abbesinie annexeerden. Ook schijnen ze bevriend te zijn met Gadaffi. Hier past slechts zwijgen. Tenslotte volgen dan de Zwitsers; eng volk. Waren neutraal in Hitlers tyd (die is trouwens ook van niet ver van hier) en zijn er trots op het laagste percentage ?immigranten??van gans Europa??te hebben. Farbigen zie je hier niet (red: klopt, we dachten er ??n te zien, maar dat was een volledig ingepakte blanke in de afdaling)
Enfin; met auto en fiets kruisten wij de grens een aantal keer en vooral bergaf, met de fiets, vanaf de Bernina-pas was het een genot deze randdebielen (orginele hill-billies zijn er genies bij) eens goed in de zeik te zetten.

Alhoewel wij elkaar weer voorzichtigheid beloofden kozen Henri en Klaas vanaf de top direct het hazenpad en passeerden de grenspost zonder te stoppen en tegen het verkeer in aan de linkerkant. De hevig verontwaardigde overheidsdienaar trachtte de daaropvolgenden (hendrik, jolle en robert) een halt toe te schreeuwen hetgeen wij, keurig rechts passerend weigerden, waarna Judith de man geel te kakken zette door weer links te passeren.

De altyd rustige Loet werd vervolgens ?HALT? gehouden waarna hij op alle gestelde vragen zeer terecht antwoordde geen Duits, noch Italiaans te spreken. Wel toonde hij zijn ?Ausweis??, waarna de dwaas ook hem maar liet gaan (ich mach es nicht wieder, Loets legendarische ontsnappingszin). We spreken hier over de middle of nowhere op 2100 meter hoogte. Je snapt nu ook hoe ?Oetzi??na een dagenlange Manhunt ergens ten zuiden van Solden en hoog in de bergen aan zijn eind is gekomen. Had vast geen pas (enige geschiedkundige vrijheid zij ons gegeven).
Yzeren Jack blijft ondertussen verrassen.Veel aan kop sleurend komt hij een handvol secondes na Jolle en Braam boven. Een stukje daarachter (2-3 minuten) Den Deel (Henri/ Greetje groetjes en dank voor je oplettenheid, op de omissie in het bericht van gisteren !!) veel verder (l0 minuten) Hendrik, Loet (12 minuten), Klaas (13 minuten) en Jan (17 minuten). Judith volgt dan 2 km onder de top waar wij haar afdalend weer oppikken.
Salvodelli handhaaft zich met moeite, Di Luca blijft verrassen en Parra een openbaring. Simoni is nu het dark horse met steun van de teruggekeerde Cunego en de etappes van donderdag (Colle di Tenda, aankomst bergop en veel valse hellingen daaroor) en zaterdag (Sestrierres inclusief het kiezelpad van de Kappelaan)

Morgen dalen wij af naar het Como-meer en rijden een kleine 120 km. Yzeren Jack en Neef Braam misbruiken dan hun chauffeursbeurt om even de ?Mortirolo?? (10.5% gemiddeld) te bestijgen. Voor allen volgt daarna een rustdag (aan datzelfde Como meer). We hebben er zin an.
Morgen meer???????????????????????????
Onderwerp Auteur Gepost

Vanuit het spoor van Cunego-1

Squadra Rosa 21 mei 2005 21:56

Re: Vanuit het spoor van Cunego-1

Ooggetuige 22 mei 2005 18:36

Re: Vanuit het spoor van Cunego-1

mark 22 mei 2005 19:08

dag 2: in 't spoor v. Cunego-1

Squadra Rosa 22 mei 2005 20:22

Re: dag 2: in 't spoor v. Cunego-1

Floor 22 mei 2005 21:15

Re: dag 2: in 't spoor v. Cunego-1

Rudolf 24 mei 2005 17:49

Re: dag 2: in 't spoor v. Cunego-1

Floor 24 mei 2005 20:57



Auteur:

Je e-mailadres:


Onderwerp:


Spambeveiliging:
Voer de code die hieronder zichtbaar is in het invoerveld beneden in. Dit is nodig om het automatisch posten van dit formulier door bots tegen te gaan. Als de code slecht te lezen is, doe dan een zo goed mogelijke gok. Als de code fout is, dan zal een nieuwe afbeelding worden gegenereerd, waarna er nog een kans is om de code juist in te voeren.
CAPTCHA
Bericht: