Welkom! Log in Registreer een nieuw account

Geavanceerd

Is er na reanimatie nog een kans om verder te leven?

03 oktober 2005 21:48
Vanavond waren we met 16 STW-ers op de reanimatie cursus in Wageningen. In elk geval een groot compliment van 'niet alleen woorden, maar ook daden' na de ramp op de laatste vrijdagavond training van het vorige schaatsseizoen in Utrecht. Toen was Ralph Meijer de doortastend optredende reanimator en hoewel hij niet succesvol kon zijn, maakte hij wel grote indruk.

Vanavond kregen we les en instructie van een ervaren reanimator van het ziekenhuis uit Ede. De theorie is niet zo moeilijk en ook de praktijk lijkt vrij eenvoudig. Het zullen eerder de omstandigheden waaronder en de emoties waarmee het allemaal moet gaan gebeuren. En zo was er bij het begin ook wel wat spanning in de groep, het is immers een uiterst serieus onderwerp. Het confronteert je bovendien met een van de essenties van het leven: dood gaan.

Maar ook hier heeft de EU regelgeving zijn intrede gedaan en vanuit Brussel zijn de reanimatie regels fors om gegooid. Ook het oude aardappelschilmesje is overbodig geworden. Het hoofd van de patient mag je niet meer vanuit de nek achteroverbuigen, volgens de EU regels doe je dat met twee vingers onder de kin.

Iets wat nog niet met EU wetten is beschermd is de kans dat je bij reanimeren de ribben kneust of zelfs breekt. Mocht het slachtoffer het dan overleven, dan zal hij nog zeker 4-5 weken worden herinnerd aan die heldhaftige hulpverleners.

In elk geval is wel duidelijk dat Ralph in maart '05 volgens de regels heeft gehandeld en daarbij doorging tot toen de professionele hulpverleners kwamen. Volgende week nog een keer met meer praktijk oefenen en minder (EU) theorie. En STW heeft er weer 16 gediplomeerde reanimatoren bij. Grote klasse in het STW 50 jarig jubileum seizoen.

Onderwerp Auteur Gepost

Is er na reanimatie nog een kans om verder te leven?

jan heeres 03 oktober 2005 21:48

Re: Is er na reanimatie nog een kans om verder te leven?

Wim 06 oktober 2005 19:55

Re: Is er na reanimatie nog een kans om verder te leven?

jan heeres 06 oktober 2005 21:19



Auteur:

Je e-mailadres:


Onderwerp:


Spambeveiliging:
Voer de code die hieronder zichtbaar is in het invoerveld beneden in. Dit is nodig om het automatisch posten van dit formulier door bots tegen te gaan. Als de code slecht te lezen is, doe dan een zo goed mogelijke gok. Als de code fout is, dan zal een nieuwe afbeelding worden gegenereerd, waarna er nog een kans is om de code juist in te voeren.
CAPTCHA
Bericht: