Wat was het mooi !! Schaatsverhalen en foto’s

Schaats-safari Blokzijl, Beulakerwiede Giethoorn, José, Rikje, Lindy, Jan-Kees (redactie)

José was een dag eerder al op onderzoek uit geweest en had goed ijs aangetroffen op het Giethoornsche meer en had verhalen gehoord over een hoek met zwart ijs op de Beulakerwiede nabij een geopende koek-en-zopietent. Dus op naar Blokzijl. José met Rikje; Lindy met Jan-Kees. Onderweg veel file i.v.m. vorstschade maar uiteindelijk aanbeland in Blokzijl. De hekken en borden met “Verboden te parkeren voor schaatsers” werden net neergezet. Gelukkig werden Jan-Kees en Lindy binnengepraat door José die in een enthousiaste spraakwaterval de dienstdoende boa overdonderde met dat we bij elkaar hoorden en dat er nog één parkeerplekje naast hun auto leeg was, zodat de overblufte man uiteindelijk, om er maar vanaf te zijn, toch nog één auto doorliet.

Vanaf het eerste het beste steigertje ging het daarna lekker, op variërend goed en matig ijs. Op zoek naar de koek-en-zopie en “vier enorme porties zwart ijs alstublieft!”. Niet alle vaarten waren begaanbaar, dus om daadwerkelijk op de Beulakerwiede te komen moesten we al snel door de rimboe van de rietvelden. De slootjes hadden al zichtbaar geleden van de schaatsers voor ons en het sneeuwijs werd allengs zacht door het her en der overspoelende water. Diverse wakken getuigden al van ongewenste ‘zwempartijen’ en meerder malen werden we zogezegd ‘met een kluuntje in het riet gestuurd’. Totdat we uiteindelijk de Beulakerwiede bereikten. Daar was het goed ijs aan de windzijde, die het langst had opengelegen, en slecht ijs op de rest van het meer, zoals de situatie op de meeste meren dit jaar. En we werden rijkelijk getrakteerd op een zwarte gladde zingende ijsplaat! Smullen geblazen; heerlijk! Daar kan geen dame blanche tegenop.

Het schaatsspoor liep uiteindelijk dood op een brede scheur, dwars over het hele meer, waar zichtbaar al velen de fragiliteit van het afkalvende ijs aan de lijve hadden ondervonden. Omdat het nog te vroeg was om bewust het grote risico van een nat pak te riskeren, besloten we tot een klauter-kluunpartij over de oever om de scheur heen. Dat ook dat niet zonder risico is ondervond Rikje, die bij het op aanklikken van de ijzers door het ijs heen zakte en deels in het water gleed. Dus snel verder naar de warme kachel van de koek-en-zopie. Na een uurtje opdrogen, danwel lunchen, danwel rondjes schaatsen, gingen we weer terug, en vooral terug naar die zwarte ijsplak, waar we nog een tijd bleven schaatsen. José had per ongeluk niet goed ingeklikt en imiteerde eerst nog de legendarische ‘eenbenige schaatser’ toen haar ijzer ervandoor ging, met als gevolg een demonstratie van ‘sterren vallen in het ijs’. Hiermee werd het nut van een zogenaamde valbroek met polstering maar weer eens aangetoond. Het gaf ook wel aan dat als je twee keer zou vallen op precies dezelfde plek, je er wel door zou gaan. Zwart ijs was deze winter ook vooral dun ijs.

Er bleek nog een schaatsbare terugweg te zijn via Giethoorn (duiken onder bruggetjes) en de Thijssengracht. We maakten kennis met een nieuw fenomeen: het ‘bilklunen’: onder een brug doorschuifelen met de billen op de stootbalk. En we troffen wederom een geopende uitspanning, De Otterskooi. Gevoed en gelaafd, in velerlei opzichten, keerden we terug via het Giethoornsche meer naar Blokzijl waar we terechtkwamen in een ijs-dans-muziekfeest, verzorgd door het plaatselijke café. “Leef!” schalde over het ijs, en meer van dat soort liederen, waarbij allerlei Weissensee-herinneringen weer bovenkwamen. Dansen deden we; van geluk en blijheid. Wat een mooie dag!

We trainen samen in N53 en hebben schaatsend al veel meegemaakt in Oostenrijk en Zweden, en deze winter is dat allemaal niet mogelijk. Maar vandaag hebben we vol dankbaarheid een mooie bladzijde toegevoegd aan ons gezamenlijke schaatsboek.

 

 

 

Van onze huisdichter Harm Smit

Ik schaats, ik schaats

Ik schaats op de uiterwaard

Het ijs is dun. Het ijs dat kraakt

Ik ben er niet meer vanaf te slaan

Ik schaats erop tot ’s avonds laat

 

Een impressie van alle ijspret

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.