Mooie resultaten STW-ers op de Winter World Master Games Lombardia 2024

De Winter World Masters Games, ook wel als de Olympische Spelen voor de dertigplusser aangemerkt (ook door het IOC) werden in januari georganiseerd in Lombardije.

In tien wintersporten werd door mastersporters om de medailles gestreden. Bij het schaatsen waren ruim 70 Nederlanders actief waaronder 3 STW-ers, Klaas van den Berg, Mark Ooievaars en Hendrik van de Beek.

Na de opening op 11 januari konden de langebaan schaatsers op 16 januari van start op de ijsbaan in Baselga di Piné. Met zeer aansprekende prestaties.

 

Eigenlijk zouden ze zijn gaan schaatsen op Lago Palu, een bergmeer op 1800 meter, maar een goede piste neerleggen op besneeuwd natuurijs bleek onmogelijk. Daarom werd uitgeweken naar de kunstijsbaan van Baselga, op grote afstand van de andere wintersporten waardoor de olympische sfeer wat minder was. De STW-ers wisten desondanks te schitteren.

Op de 500m pakte Klaas van den Berg meteen een gouden medaille in de categorie 60-plus.

Op de 2e te verrijden afstand, de 3000m pakte Klaas van den Berg wederom het goud. Hendrik van de Beek, ook kanshebber voor de overwinning, vergat in de 3e ronde op de kruising naar buiten te gaan. Hoewel hij dit nog probeerde te herstellen om een extra buitenbocht te lopen werd hij helaas toch door de jury gediskwalificeerd. Op de 1500m kon Hendrik zich revancheren en reed een zilveren race. Klaas pakte ook hier de overwinning.

De 1000m die op de 3e dag werd verreden met harde wind bracht sommige schaatsers uit hun evenwicht maar niet Klaas die wederom de 1e plaats veroverde. In de groep kreeg hij naast zijn gebruikelijke bijnaam “het mannetje” en nieuwe naam “de kannibaal”.

Hendrik liet zich op deze afstand ook niet onbetuigd en pakte de wederom zilver.

Mark Ooievaars schitterde in de M40 categorie en won de 1500, 3000, 5000 en 10.000 meter. In een heroïsch duel met Arjan Elferink (M45) wist hij door een magistrale laatste ronde de overwinning naar zich toe te trekken en werd hij ‘overall’ winnaar.

Daarnaast hield hij op de 1.500 meter erkende sprinters als Seffinga en Schoppink achter zich. De zware omstandigheden waren in het voordeel van oermens Ooijevaar!

Mark schetste zijn ervaringen als volgt: “Net als in het verleden met een WB 5000m, die ik in 2008 reed, liet Baselga ook deze keer weer zien dat ze grote moeite hebben om het ijs te verzorgen. Er lag maar liefst 15-20 cm ijs op de baan en het wisselde met de dag. De eerste afstand 3000m nog wennend aan de hoogte liep uiteindelijk het beste, de 1500m was het meest spannend met de concurrentie, de 5000m de mooiste race met Arjan Elferink en de 10000m eindelijk goed ijs, maar helaas een harde wind die goede tijden onmogelijk maakten. Uiteindelijk 4x winst in de categorie met 3x de snelste tijd van de dag. Al met al een mooie wedstrijd. Jammer dat er naast Hendrik, Klaas en mij niet wat meer STW’ers waren. Leden genoeg die in aanmerking kwamen voor deelname.”

 

Deze mooie prestaties en medaille oogst zullen ongetwijfelde inspirerend zijn voor andere STW-ers zodat er volgende keer een grote afvaardiging de strijd om de medailles zal willen aangaan!
De charme van deze winterspelen, gevoel van saamhorigheid en gezamenlijke liefde en passie voor de schaatssport werd daarbij ook als zeer enthousiasmerend door de deelnemers ervaren.

 

 

In dagblad Trouw van 19 januari een artikel over het Master schaatsen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.