Nieuws

Schaatser Klaas van den Berg wint wereldtitel bij masters

Door de redactie van De Gelderlander BJUGN/ WAGENINGEN Klaas van den Berg van de Wageningse schaatsclub STW is het afgelopen weekeinde in het Noorse Bjugn wereldkampioen bij de masters (55-60 jaar) geworden.

Op de overdekte baan van Bjugn pakte Van den Berg op de eerste dag de derde plaats op de 500 meter in 43.13 seconden. Na dag twee met een 3000 meter (4.36.33) en 1500 meter (2.09.20), stond hij op plaats twee in hert algemeen klassement.

Op de afsluitende zondag maakte Van den Berg op de 5000 meter het verschil van 1,5 seconde met nummer twee Giel Hermans uit Den Haag goed. In een ongemeen spannende race, die tot vier ronden voor het einde gelijk op ging, pakte Van den Berg na een laatste beslissende demarrage de winst in 7.48.42. Daarmee bleef hij zijn naaste concurrent uiteindelijk 6 seconden voor.

Nederlanders heersen

In het algemeen klassement haalde Van den Berg 179.093 punten, Hermans 179.704. In deze categorie met dertien deelnemers overheersten de Nederlanders. De eerste vijf rijders kwamen uit Nederland, daarna de deelnemers uit Noorwegen, Finland en Duitsland. Hendrik van de Beek, ook lid van STW, eindigde als vijfde. Vorig jaar stond hij nog samen met Van den Berg op het podium.

Van den Berg won eerder dit jaar ook de titel 55+ op FlevonIce, een cyclus marathonwedstrijden op de baan van Biddinghuizen.

Bron: De Gelderlander