Wim Grooters schaatst epische natuurijstocht in Zweeds Lapland, een echte Sea-Ice Classic

Niet alleen het Nederlandse grand prix marathon circuit streek verleden week neer in Zweeds Lapland maar er werden ook 2 toertochten op het bevroren zeeijs bij Lulea, de havenstad aan de Botnische Golf, verreden.

Met temperaturen tot -20 graden was er sprake van ouderwetse barre winterse omstandigheden die uitdagen tot grootste prestaties. Dit kon in de toertochten op verschillende afstanden tot en met 200 km. Het parcours dat daarvoor was schoongeveegd betrof een ronde van zo’n 7 km in zuiderhaven van Lulea.

Wim Grooters is sinds 2 jaar actief schaatser en lid van STW. Hij traint met de U04-groep in Utrecht en vatte het plan op deel te nemen aan het Sea-Ice Classic Tourskate event voor de Zweedse kust.

Daar zette hij een inspirerende prestatie neer waar hij naderhand als volgt verslag van deed: “Het zit erop. Ik heb van zonsopkomst (6.30 uur start) tot zonsondergang (16.45 uur) geschaatst. Het ging heel erg goed. In totaal heb ik 156 km geschaatst. Het weer was ideaal, in de ochtend weliswaar -12 maar het was zonniig en slechts een hele lichte wind. De temperatuur steeg naar -4. Heerlijk om te schaatsen dus. De baan lag er goed bij, maar wel heel veel verraderlijke scheuren. Ze vielen bij bosjes om, een enkeling zelfs naar het ziekenhuis. Gelukkig kon ik me goed staande houden. Slechts 1x gevallen met een zachte landing in de dikke sneeuwrand.

Ik kijk kortom terug op een hele mooie en geslaagde tocht. 💪😀

Chapeau Wim, STW-ers maken maar mooie schaatsavonturen mee!

NB reactie van Wim n.a.v. het artikel: Voor de volledigheid: ik ben hier in Luleå samen met mijn vrouw Jocelyn. Wij hebben hier vrienden wonen die we al bijna 40 jaar kennen. Onze vrienden wonen zelfs aan de baai waar de ijsbaan ligt; vanuit hun keukenraam heb je uitzicht op de finishstraat. Zij vormden dan ook de directe aanleiding om me voor deze tocht in te schrijven, anders zou ik zoiets niet ondernomen hebben. Sterker nog: ik ben lid geworden van STW omdat ik me toch een beetje goed wilde voorbereiden op deze tocht. Ik sport weliswaar regelmatig, maar ik ben geen bijzonder goede schaatser. 100 km volbrengen was mijn doel. Dat ik nu 156 km geschaatst heb, daar ben ik wel trots op. Met dank aan mijn trainers van de afgelopen 2 seizoenen die geschaafd hebben aan mijn techniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.