Zondagmiddag 12 december ‘21 Utrecht schaatsmarathon

Door Jan Heeres Na twee maanden zorgeloos te kunnen schaats-trainen en wedstrijdrijden kwam de avondlockdown met geen sport meer na 17 uur. Binnen een paar dagen had de Utrechtse Baancie een oplossing gevonden en mochten trainingsabonnement-houders zich melden op publieke uren. Die zijn eind november en begin december nog niet zo druk en dus valt er aardig te schaatsen. Met vaak ook wel een STW trainingsmaat of andere bekende.

Geen schaatsmarathon op zondagochtend maar op zondagmiddag en is volgens mij voor het eerst in Utrechtse geschiedenis. Maar ja heel erg goed dat het kan en er was. Ook wel improviseren want op zondagavond is er drie uur tijd en nu maar 2 uur en een kwartier. Plus dat het door de hoge luchtvochtigheid snel mat ijs werd. Eerst een paar juniorenwedstrijden en dan dweilen. Of toch maar niet? Zo veranderde met het kwartier het schema. Daarna de C2 met 35 ronden en een grote groep STW’ers: Harm Smit, Fred van de Tempel, Jan Tichelaar, Marco de Jonge en Robbert Proffitlich,

De hoofdrol was er voor scheidsrechter Wim Westerveld. Martijn de Jager was laat gearriveerd, had zich op een paar plekken aangemeld en werd door de scheidsrechter uit het peloton naar voren gehaald. Even praten en je rijdt mee, dat was een coulante oplossing. Later werd de scheidsrechter via de microfoon overruled door het jury-hok met het bericht dat Martijn zonder mededinging mee reedt. Dat vond hij ook wel best, kon ie zijn rondjes in elk geval maken. Alle STW’ers kwamen wel eens even op kop maar echt het verschil maken op het zware ijs zat er niet in.
Daarna de C1 met alleen Jolle Landman als STW’er en die reed bekeken achteraan mee, Pas aan het eind van de 45 ronden schoof hij wat naar voren.

Tot slot de uitsmijter met een gecombineerde C3/C4 wedstrijd. Nog niet eerder vertoond maar we moesten voor 17 uur klaar zijn. In de C2 had ik zo’n duo-wedstrijd vaker meegemaakt met de C1 schaatsers er achteraan.
Nu de C4 wedstrijd met 25 ronden en de C3 schaatsers achteraan in de wachtkamer. Ik koos voor de rug van Gerrit Roodhart, daarvoor reed Kees Verdouw en de rest volgde daarachter. Vooraan wel wat schermutselingen maar het was voor de C3’ers goed te volgen. Na de C4 eindsprint direct door naar de C3 ronden met vlot een C3 premiesprint.

Of toch al de eindsprint? Nee dus en daarna nog zeven ronden en zo rosten we om 16.52 uur over de streep. Bij de C3 was Laura den Otter flink vooraan en ook Jonna Sabel zat er goed bij. Daarachter Willeke Koers en ondergetekende ergen tussen de 20e en 25e plaats. Op zich wel een mooie wedstrijd met twee flinke groepen schaatsers.
De volgende marathonwedstrijd is pas over drie weken en ik vermoed dat de jury die tijd nog wel nodig heeft om de C3 en C4 uitslag te ontcijferen. Maar ja, mooi dat de marathonwedstrijden in Utrecht er weer zijn en dat we kunnen en blijven schaatsen. Wel jammer dat het ritme helemaal kwijt is en zoals het er nu naar uitziet ook niet terug gaat komen.

Op naar zondagmiddag 2 januari ’22 gaan we verder. En natuurlijk vergeleken met vorig jaar is het nu veel beter. Toen was het heel krampachtig en ingewikkeld om te mogen schaatsen en nu rijden we in een aangepast programma overdag toch weer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.