Leffert Oldenkamp blikt terug op de Elfstedentocht 1963 (en de reünies daarna)

In het eerste blok van de ALV van STW op 20 april jl. nam Leffert Oldenkamp ons mee naar zijn Elfstedentocht van 1963. Hij startte met een kort filmpje van deze barre schaatstocht die iconisch is geworden in ons collectief geheugen en het was bijzonder om hierover vanuit eerste hand zijn ervaringen te horen. Zo vertelde Leffert dat Reinier Paping (de winnaar) een hele prettige man was die iedereen hielp en het schaatsen heeft gepromoot. Zelf had hij de route van tevoren niet kunnen verkennen omdat hij nog een examen van zijn studie had de dag ervoor. De voorbereidingen in die tijd op het gebied van training, kleding en voeding waren nog niet zo optimaal als later in 1985, 1986 en 1997. Verschillende schaatsers van STW deden mee maar er was geen gezamenlijke organisatie van bevoorrading zoals later wel het geval was. Hij was dus op zichzelf aangewezen terwijl de omstandigheden daarvoor te bar waren. Zijn schaatsen waren krom en kapot bij Bartlehiem, uiteindelijk werd hij 44ste van de 57 die op tijd binnen waren (568 gestart). Op initiatief van een hoogleraar en een studievereniging heeft hij destijds nieuwe schaatsen gekregen.

De 3 volgende tochten reed Leffert ook mee. Aan de stempelkaarten is te zien hoe verschillende de omstandigheden van de verschillende Elfstedentochten waren. Links de stempelkaart van 1963, rechts van 1985, 1986 en 1997. Al zien de kruisjes er hetzelfde uit: die van 1963 is Leffert veel meer waard.  

Op de site Schaatshistorie.nl vindt je een pagina waar Leffert zijn eigen ervaringen over de tocht en enkele reünies die sindsdien zijn gehouden heeft opgetekend.

En in het STW Lustrumboek (“Een leven lang schaatsen” uit 2006) staat er nog meer over de voorbereiding van hem op de tocht. Met name ook over zijn betrokkenheid bij de in 1956 opgerichte Wageningse afdeling van de NVBHS (Nederlandse Vereniging ter Bevordering van het Hardrijden op de Schaats), waar later STW uit voortkwam.

Leffert vertelde er het nodige over op de ledenvergadering en daarbij kwamen ook de resultaten in 1963 van andere schaatsers uit de regio langs. Hij had daarbij trouwens in Henk en Marie Lubberts een paar aandachtige toehoorders die ook in de STW historie een rol van betekenis hebben gespeeld.

 

Lees hier verder het verhaal van Leffert : De-barre-tocht-van-1963-_van_leffert_dd-27-04-23-2

 

STW Historie

We willen deze geschiedschrijving graag behouden voor de vereniging dus onder het kopje Over STW – Historie kun je deze verhalen straks vinden (nog onder constructie).

Ook zal daar binnenkort de bredere geschiedschrijving van STW te vinden zijn.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.