Terugblik op het STW-zomertrainingsseizoen: Skeelertraining

Door onze gastredacteuren Peter Vlaar, Rianne Gerritsen en Stefan Regelink

De belangrijkste zomertraining van STW vindt plaats op de vrijdag avond. Elke week gaat er een groep fanatieke skeeleraars naar Ede om daar op de skeelerbaan te trainen.

In Ede maken we gebruik van de Skeelerbaan van de Edese IJsvereniging. Dit is een 400 meterbaan met een middenterrein. Trainen op de baan biedt veel voordelen. We maken veel bochten, wat natuurlijk erg leuk is, maar ook goed aansluit bij het schaatsen in de winter. Andere voordelen van een baan zijn dat er geen verkeer is en dat we met alle verschillende niveaus samen kunnen trainen.

De training van de junioren en senioren vindt plaats onder leiding van Dick Nap en Lars van Bemmel. Vaak heeft de training een technisch stuk waarbij de aandacht ligt bij de techniek en flexibiliteit op skeelers. Alleen op de voorwieltjes rijden, alleen op de achterwieltjes, bochtjes links en rechtsom. Allemaal met het doel om je techniek op skeelers eigen te maken.

In de kern is het vaak hard werken, maar wel met een wisselend programma met vaak speelse elementen erin. Zo rijden we niet vaak gewoon tempo’s, maar moeten we elkaar een rondje dubbelen. Hoe harder je rijdt, hoe eerder je de groep weer gedubbeld hebt.

 

Ook op skeelergebied gaat de ontwikkeling door. Waar we ooit begonnen op 5 wieltjes van 80mm is iedereen tegenwoordig overgestapt naar 4 wielen van 100 of 110mm. Dit kan je vergelijken met een grotere versnelling op de fiets. Het is iets zwaarder en omdat je hoger staat vraagt het meer van je enkels, maar grote wielen rollen makkelijker. Ben je eenmaal op snelheid gaat het dus harder. Ook zijn er tegenwoordig skeelers met 3 wielen van 125mm. Nog groter en nog hoger. Ook deze zijn tegenwoordig bij de skeelertraining van STW vertegenwoordigd. Op de baan geeft dit natuurlijk nog wel discussie wat beter is…

Wil je ook met sterke benen de winter ingaan? Kom dan ook eens op de skeelertraining langs om te kijken of dit wat voor jou is. Met ieder niveau wordt rekening gehouden, de sfeer is erg goed en met skeeleren is het altijd mooi weer… 😊

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.